Home » Hus och Hem » Information inför hyreslägenhetsjakten

Information inför hyreslägenhetsjakten

I många städer är det oekonomiskt att hyra en lägenhet. Höga hyror ligger över de kostnader för amortering och ränta som krävs för en bostadsrätt på grund av den höga efterfrågan som finns. Alla har självklart inte heller möjlighet att låna till en bostadsrätt.

För hyresrätter i Gävle är läget något annorlunda. Genom relativt låga hyror på hyresrätter är skillnaden mellan en bostadsrätt och hyresrätt inte stor, och prisökningen är ännu inte så snabb att det är en självklart god affär att köpa bostadsrätt.

Köpa lägenhetEn prisidé

Alla städer har inte fördelen som Gävle har, att kunna erbjuda förmånliga hyresrätter i absolut närhet till havet. En 2:a på 57 kvadratmeter på Kastet kan i dagsläget (september 2015) kosta runt 4100 kr. Det är alltså fullt möjligt att bo ett stenkast från havet för en mycket överkomlig peng, något som inte är möjligt i en större stad som Stockholm.

En tomt i Björke, 10 minuter med bil eller 40 minuter ifrån Gävle centrum, går att få för runt 500 000 kr. Byggare finns det gott om i Gävle, så att köpa en tomt och bygga ett hus är en dröm som kan bli möjlighet, utan att leva hela sitt liv med dyra amorteringar.

Självklart finns möjligheten att bo centralt i en stor lägenhet, men inte ens detta behöver vara en omöjlighet. Kostnaden för en 100 kvadratmeter stor lägenhet (3:a) på Hantverkargatan i ett mycket centralt läge ligger runt 8000-9000 kr, En person som dagspendlar till Stockholm tjänar självklart igen resekostnaderna mycket snabbt.

För en tvårumslägenhet på 65 kvadratmeter på Norra Centralgatan, ett stenkast från stationen, ligger i dagsläget på runt 6000 kr, och får också ses som ett perfekt alternativ för den pendlande människan. Från Gävle centralstation till Stockholm centralstation tar det ungefär 1 timme och 30 minuter med tåg. Det går även bussar regelbundet som tar omkring 2 timmar, och med bilen tar det något mindre, om det inte är rusningstid.

Comments are closed.