Home » Hus och Hem » Om takfönster

Om takfönster

Att sätta in ett takfönster är något som allt fler personer överväger idag. Tekniken och sättet de installeras på har ändrats vilket minskar läckage och på våra breddgrader betyder det extra ljusinsläppet väldigt mycket. Man brukar faktiskt säga att ett takfönster ger dubbelt så mycket ljus i ett rum som ett vanligt fönster. Detta främst då vinkeln gör att ljuset kommer längre in i rummet än genom ett vanligt fönster.

Kostnaden för att sätta in ett takfönster, inklusive arbetskostnad, är relativt låg jämfört med många andra renoveringar . Du kan räkna med ca 5 000 kr inklusive montering för ett standardfönster. Arbetet bör utföras av en fackman då det inte är helt enkelt att få det att sitta korrekt och det är så känsligt att få det i helt rätt läge då det annars kan börja läcka. Det är nämligen avrinningen som behöver fungera ordentligt då inga takmaterial klarar av att ha vatten stående en längre tid.

En annan anledning till att det är värt att ta in professionell hjälp är för att planera placeringen ordentligt. Om fönstret sätts så att det vetter mot söder eller väster kan ljuset ibland bli väldigt starkt om man inte sätter det högt upp. Det kan även göra att det under sommaren blir väldigt varmt. I dessa fall kan det vara smart att även installera en mörkläggningsgardin eller en utvändig markis som styr ljusinsläppet.

Hantverkare hantverkare

Om du vill hitta en lämplig hantverkare för att hjälpa dig att installera takfönster i närheten av dig finns det flera bra sidor idag där du kan be om offerter från hantverkarna direkt. Många av dem har även tips och råd för dig som vill göra arbetet själv.

Dags att byta fönster?

Om du redan har ett takfönster så är genomsnittlig livslängd för fönstret i normala fall ca 15 år. Det är väldigt vanligt att man på ett takfönster kan få kondens på insidan av rutan. Detta i sig är inte mycket av ett problem då det bara är att vädra ut. Däremot om det är imma mellan glasrutorna är det dags att byta ut fönstret. Det har då punkterats och du bör vända dig till en fackman för att få en ny offert. Ett annat tecken på att det är dags att byta ett befintligt fönster är att isoleringen blir sämre och du kan börja känna drag från rutan, det som oftast kallas för kallras.

En annan anledning till att byta takfönster är att det numera finns betydligt mer energieffektiva lösningar som kan spara in stora pengar på uppvärmningskostnaden.

Kommentera