Home » Bygg & Hem » Tips för att starta företag som hantverkare

Tips för att starta företag som hantverkare

Står du just i begrepp att ta det stora steget och starta eget som hantverkare? Kom ihåg att lära känna din målgrupp ordentligt innan så att du vet att du på bästa möjliga sätt löser dina kunders problem och att du kan anpassa din reklam efter dem på bästa sätt. Detta gäller även om du kommer starta lokalt enbart i Göteborg för att kunna förstå din marknads och dina konkurrenter bättre. Ett bra sätt att uppnå denna kunskap är att helt enkelt göra en marknadsundersökning i Göteborg där du får svar på dessa frågor.

Bestäm dig för metod vid marknadsundersökning

marknadsundersökningNär du gör en marknadsundersökning kan du använda flera olika metoder. I princip kan man säga att det finns två olika metoder. Dels kvantitativa undersökningar där du pratar mer i detalj med ett mindre antal personer, dels kvantitativa där du kontaktar ett stort antal personer. Kvalitativa undersökningar genomförs oftast antingen genom telefonintervjuer eller fysiska möten. Det kan handla om att bjuda in folk till din verkstad för att du ska kunna visa dem exempelvis smycken som du har skapat eller för att se vilken design på en möbel som din målgrupp tycker bäst om.

Även om du självklart kan göra kvantitativa undersökningar även genom telefon så är det ofta betydligt dyrare att göra det på det sättet jämfört med att använda onlinepaneler. Det finns paneler som är anpassade för vissa ämnen och intressen och det finns olika sätt som panelerna ersätter sina deltagare vilket gör att du har mer kontroll över ekonomin i själva undersökningen.

Oavsett vilken metod du väljer så vill du få svar på frågor så som

  1. Finns det tillräckligt många kunder?
  2. Har dessa behov av den produkt du vill sälja?
  3. Hur ser dina konkurrenter ut och hur ser dina kunder på dem?

Se till att finnas där dina kunder finns

När du har lärt känna din målgrupp har du förhoppningsvis också fått reda på var kunderna finns. Se till att även du finns där, oavsett om det handlar om lokala marknader, om det handlar om att folk läser en viss typ av tidningar, eller om det finns forum online där man diskuterar just det problem som du vill lösa. Se det både som ett sätt att kommunicera med kunderna och få förslag på hur du kan förbättra dig, men självklart även som en plats där du kan marknadsföra dig som företag.

 

Comments are closed.